Αξιοθέατα

Το Σαμόκοβ βρίσκεται σε προνομιακό σημείο στη νότια Βουλγαρία: όχι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα Σόφια, στην οποία μπορείτε να αφιερώσετε μια μονήμερη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της παραμονής σας, αλλά και αρκετά κοντά σε κάποια από τα εντυπωσιακότερα φυσικά τοπία και ιστορικά αξιοθέατα της χώρας.

Η σύνδεση της πόλης με τα γύρω αξιοθέατα και με την πρωτεύουσα της χώρας είναι πραγματικά άριστη και έτσι οι μετακινήσεις σας θα είναι ιδιαίτερα εύκολες και ευχάριστες, όποια εποχή του χρόνου και αν ταξιδεύετε.

Από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, το μεγαλύτερο μέρος της γύρω ορεινής περιοχής καλύπτεται με παχύ χιόνι, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο είναι μια όαση θαλερής βλάστησης και πυκνών δασών. Εδώ θα δείτε τα πιο όμορφα τοπία και τη μεγαλύτερη ποικιλία άγριας ζωής, ενώ η κοντινή οροσειρά Ρίλα, αποτελεί προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο και περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, όπως λύκους, αρκούδες και πολλά ενδημικά φυτά.

Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν εαν θελήσετε να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή, είτε παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες, είτε οργανώνοντας για εσάς κάποια εξόρμηση, καθώς τα γύρω μέρη, εύκολα προσβάσιμα από την πόλη του Σαμόκοβ, προσφέρουν πολλές επιλογές για πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία, ποδήλατο και σκι.

Εθνικό Πάρκο της Ρίλα
Η οροσειρά της Ρίλα, από την οποία πηγάζουν πολλοί ποταμοί των Βαλακνίων, είναι το μεγαλύτερο προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο της Βουλγαρίας. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με λεωφορείο από το Σαμόκοβ, όπου ανάλογα με τη διάθεσή σας ή τις πεζοπορικές σας ικανότητες, μπορείτε κατόπιν να διασχίσετε μέσω του δικτύου ορειβατικών μονοπατιών όλο το πάρκο, από τις Επτά Λίμνες, μέχρι το επιβλητικό όρος Μουσαλά, το ψηλότερο στα ανατολικά Βαλκάνια, με υψόμετρο 2,925 μ. Τα τοπία που θα αντικρύσετε θα σας μαγέψουν, ακόμα και αν επιλέξετε να περπατήσετε μια ήπια και κοντινή διαδρομή, καθώς το Πάρκο αποτελείται από πυκνά δάση με έλατα και πεύκα, ιδανικό καταφύγιο σπάνιων ειδών ζώων και φυτών.

Μοναστήρι της Ρίλα
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη της Ρίλα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Βουλγαρίας και γενικότερα των Βαλκανίων. Το 1976 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας και το 1983 χαρακτηρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό δείγμα της αρχιτεκτονικής της Εθνικής Αναγέννησης. Η σπάνιας ομορφιάς Εκκλησία της Γέννησης, η οποία δεσπόζει στο μέσον του μοναστηριακού συμπλέγματος, διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και είναι γνωστή για το αριστουργηματικό επίχρυσο τέμπλο της, πλάτους 10 μ. Πριν εισέλθετε στη μεγαλύτερη μοναστηριακή εκκλησία της χώρας, σταθείτε λίγο να θαυμάσετε τις περίτεχνες λεπτομέρειες στο εξωτερικό. Επισκέψιμα επίσης είναι το Μουσείο του μοναστηριού καθώς και το περιβάλλον σύμπλεγμα από τα 300 και πλέον κελιά των μοναχών, ενώ η γαλήνια ατμόσφαιρα της πιο φημισμένης ορθόδοξης μονής στη Βουλγαρία θα σας εντυπωθεί κατά την αποχώρησή σας, ως μια ξεχωριστή εμπειρία.

Μπόροβετς
Το χειμερινό θέρετρο Μπόροβετς, απέχει μόλις 6 χλμ από την πόλη του Σαμόκοβ, και μπορείτε εύκολα να φτάσετε εκεί απλά παίρνοντας το λεωφορείο που ξεκινά από την κεντρική πλατεία.
Πρόκειται για το παλαιότερο και μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στη Βουλγαρία και χαρακτηριστικό του είναι οτι βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό πευκοδάσος, στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς Ρίλα και σε υψόμετρο 1350 μ.
Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως χώρος κυνηγιού για τους Βούλγαρους πρίγκηπες. Το Μπόροβετς εξελίσσεται σταδιακά σε μοντέρνο θέρετρο σκί, υψηλής κλάσης και πολυτελέστατων ξενοδοχείων, με εστιατόρια και ποικίλες μορφές ψυχαγωγίας. Σήμερα το Μπόροβετς είναι το μεγαλύτερο Βουλγαρικό κέντρο σκί σε μήκος και σε εγκαταστάσεις, και διαθέτει ένα άριστο δίκτυο διαδρομών σκί και εγκαταστάσεων λιφτ κατά μήκος των πευκόφυτων πλαγιών της Ρίλα.
Το κλίμα στην περιοχή είναι εύκρατο με ήπιους χειμώνες με πολύ χιόνι και έτσι το Μπόροβετς, όπως άλλωστε και το Σαμόκοβ, αποτελεί έναν επιθυμητό τόπο αναψυχής λόγω του υγιεινού κλίματος και του ήπιου χειμώνα.
Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο – ο πιο κρύος μήνας – , είναι περίπου 4,8 ° C.
Η περίοδος του σκί συνήθως διαρκεί από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τον Απρίλιο, ενώ έχει φιλοξενήσει δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο Αλπικού Σκι.

Το Μπόροβετς όμως μπορείτε να το απολαύσετε και κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, καθώς προσφέρει υπέροχες συνθήκες για ξεκούραση και ησυχία ανάμεσα στα αιωνόβια κωνοφόρα δάση, τα λιβάδια γεμάτα με λουλούδια και βότανα, τις πολυάριθμες λίμνες και τις χιονισμένες βουνοκορφές. Για τους εραστές της φύσης η περιοχή αποτελεί αφετηρία πολλών διαδρομών στα βουνά της Ρίλα. Το καλοκαίρι η κεντρική γόνδολα ανεβάζει με ταχύτητα τους επισκέπτες στο Γιάστεμπετς (2.369 μ.). Από εκεί ένα μονοπάτι οδηγεί στο καταφύγιο και την κορυφή του Μουσαλά (2.925 μ.), την υψηλότερη των ανατολικών Βαλκανίων. Το Σιτνιάκοβο εξπρές, ένα είδος αναβατήρα που λειτουργεί μόνο τα σαββατοκύριακα, μπορεί να σας ανεβάσει στην ψηλότερη πίστα του Σιτνιάκοβο. Ένα όμορφο μονοπάτι θα σας οδηγήσει πίσω στο Μπόροβετς.
Το κέντρο προσφέρει επίσης μεγάλη ποικιλία θερινών δραστηριοτήτων, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, όπως ανάβαση με πόνι και άλογα, σαφάρι με αυτοκίνητο, ορειβασία ή πεζοπορία με οδηγό.

Οι ταβέρνες του Μπόροβετς, τα μπαρ και τα κλάμπ παραμένουν ανοιχτά το βράδυ, ιδιαίτερα στην περίοδο του σκί, διασκεδάζοντας τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες με καλό φαγητό, κρασί, φολκλόρ μουσική και χορό. Τα περισσότερα μένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, προσφέροντας καλές τιμές και ειδικές τιμές σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας στα ποικίλα μαγαζιά του κέντρου, όπου μπορείτε να βρείτε από καλλυντικά με το περίφημο βουλγάρικο ροδόνερο, μέχρι χειροποίητα ξυλόγλυπτα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα.