Το Σαμόκοβ

Το ξενοδοχείο της διαμονής σας βρίσκεται στην γραφική πόλη Σαμόκοβ (Σαμάκοβο). Το Σαμόκοβ βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, Σόφια και απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το παλαιότερο και μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, το Μπόροβετς.

Η περιοχή του ξενοδοχείου είναι μια ήσυχη γειτονιά, στο κέντρο της πόλης. Ο σταθμός των λεωφορειών και η κεντρική πλατεία απέχουν 3 λεπτά με τα πόδια, ενώ το κεντρικό πολυκατάστημα Billa βρίσκεται στην κοντινή απόσταση των 100 μέτρων. Στο πολυκατάστημα μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας κατά τη διάρκεια της παραμονής σας, σε τιμές που συνήθως είναι οι μισές από αυτές που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Έτσι, συμφέρει πραγματικά να μη φορτώσετε τις αποσκευές σας κατά την αναχώρηση, αλλά να εμπιστευτείτε την τοπική αγορά, όπου μπορείτε να βρείτε από είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι τοπικά προιόντα και χειροποίητα αναμνηστικά.

Το Σαμόκοβ
Το κέντρο της πόλης αποτελείται κυρίως από σύγχρονα κτίρια, αλλά καθώς θα περπατάτε στους δρόμους του θα ανακαλύψετε συγχρόνως τη σημαντική την ιστορία του τόπου. Το Σαμόκοβ δημιουργήθηκε τον Μεσαίωνα ως σημαίνον μεταλλευτικό και βιοτεχνικό κέντρο και διατήρησε την οικονομική του ισχύ μέχρι την Απελευθέρωση, στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα αποτελεί το κέντρο της μεγαλύτερης παραγωγής πατάτας στη Βουλγαρία.

Κατά την Εθνική Αναγέννηση, οι ακμάζουσες τοπικές σχολές αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής συνεισέφεραν στην διακόσμηση των θρησκευτικών και αστικών κτιρίων όλης της χώρας. Οι καλλιτέχνες των σχολών αυτών άφησαν τη σφραγίδα τους στην ίδια την πόλη και τον αρχιτεκτονικό ρυθμό των κτιρίων της, κάτι που θα διαπιστώσετε κατά τους περιπάτους σας και την επίσκεψή σας στα τοπικά αξιοθέατα.

Ιστορικό Μουσείο
Το Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο ρυθμού Εθνικής Αναγέννησης, που περιβάλλεται από ένα γαλήνιο κήπο. Εκεί μπορείτε να δείτε, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, δύο αντίγραφα μεσαιωνικών σιδηρουργείων, τα τεράστια σφυριά των οποίων, τα λεγόμενα σαμόκοβι, έδωσαν το όνομά τους στην πόλη. Στον επάνω όροφο μπορείτε να ταξιδέψετε στο πρόσφατο παρελθόν της πόλης, μέσα από μια συλλογή από παλιές φωτογραφίες. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, 08.30 με 17.30.

Τέμενος Μπαϊρακλί
Επίσης χτισμένο στο χαρακτηριστικό ρυθμό της Εθνικής Αναγέννησης, το Τέμενος Μπαϊρακλί βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία. Τα γείσα του θόλου και της στέγης, και τα δύο από κόκκινη πλίνθο, είναι διακοσμημένα με μοτίβα λουλουδιών, όπως και οι εσωτερικοί τοίχοι. Η είσοδος θα σας εντυπωσιάσει, καθώς είναι ενταγμένη στις εξωτερικές τοιχογραφίες της πρόσοψης, οι οποίες απεικονίζουν θεατρικές σκηνές με την τεχνική της οφθαλμαπάτης. Αυτός ο τύπος διακόσμησης αποτελεί χαρακτηριστικό των τεχνιτών του Σαμόκοφ, οι οποίοι αξιοποιούσαν το ταλέντο τους με τρόπο απέχει κατά πολύ από τις επιταγές της παραδοσιακής αγιογραφίας. Ανοιχτό Δευτέρα με Παρασκευή, 08.30 με 17.30.

Οικία Σαραφίνα
Σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια από το μουσείο, μπορείτε να επισκεφτείτε τη λεγόμενη Οικία Σαραφίνα, του 19ου αιώνα, η οποία περιβάλλεται από ψηλούς πέτρινους τοίχους και είναι ανοιχτή τις καθημερινές, ώρες 09.00-17.00. Πρόκειται για την παλαιά κατοικία μιας εύπορης εβραϊκής οικογένειας, η οποία ανακαινίστηκε και άνοιξε ως σπίτι-μουσείο. Με ένα μικρό αντίτιμο εισόδου, μπορείτε να θαυμάσετε τα περίτεχνα ταβάνια και τις τοιχογραφίες με τα μοτίβα λουλουδιών, τα οποία έχουν φιλοτεχνήσει ντόπιοι καλλιτέχνες.

Μητροπολιτικός Ναός
Βρίσκεται στην άλλη άκρη της πόλης, προς την οροσειρά Ρίλα, και έχει κατασκευαστεί το 1793. Πρόκειται για ένα επιμήκες πέτρινο κτίριο με επιχαλκωμένο κωδωνοστάσιο, ενώ στο εσωτερικό της εκκλησίας μπορείτε να δείτε το εξαιρετικής λεπτομέρειας ξυλόγλυπτο τέμπλο, φτιαγμένο από τεχνίτες του Σαμόκοβ, και με εικόνες φιλοτεχνημένες από το γνωστό Βούλγαρο καλλιτέχνη και αγιογράφο, Χρίστο Ντιμίτροφ.
Ο Ντιμίτροφ πρόσθεσε μοτίβα λουλουδιών σε μια σειρά από εικόνες τις οποίες φιλοτέχνησε για τον καθαγιασμό του Μητροπολιτικού Ναού του Σαμόκοβ, και έτσι, χωρίς να το επιδιώκει, ίδρυσε τη λεγόμενη Σχολή Αγιογράφων του Σαμόκοβ. Στη συνέχεια εκπαίδευσε τους δύο γιους του, από τους οποίους o ένας, ο Ζαχάρι Ζογκράφ, αναγορεύτηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του σε ζωντανό μύθο, ως ο δημιουργός ενός νέου τύπου κοσμικής τέχνης. Ο Ζογκράφ αμφισβήτησε τους κανόνες της μεσαιωνικής αγιογραφίας, εισήγαγε τοπία και νατουραλιστικά μοτίβα λουλουδιών και ζώων, ενώ υπέγραφε τα έργα του, προσθέτοντας μάλιστα σε μερικά από αυτά και αυτοπροσωπογραφίες του. Σε αντίθεση με τη θεώρηση της ζωγραφικής που επικρατούσε επί αιώνες, ο ίδιος έβλεπε τη ζωγραφική του ως τέχνη, και όχι σαν μια απλή εργασία που επιτελείται από απλούς και ανώνυμους τεχνίτες.
Τα καλύτερα έργα του μπορείτε να τα θαυμάσετε στο κοντινό, ορθόδοξο μοναστήρι της Ρίλα, αλλά και εκτός Βουλγαρίας, στο ελληνικό Άγιον Όρος.